Jdi na obsah Jdi na menu

Výcvik

 

Co Vám můžeme nabídnout?

 Začínajícím psovodům poradíme jak správnou manipulaci a práci s pejskem, tak i seznámíme se základními metodami výcviku a pomůžeme zvládnutí základní ovladatelnosti psa.
     Zkušenější psovodi mají možnost připravovat se na různé zkoušky z výkonu nebo závody a věnovat se tak náročnějšímu sportovnímu výcviku.
     Složení zkoušek není podmínkou členství v našem KK - hodně našich členů navštěvují kynologické cvičiště pro radost z výcviku psa, setkání s přáteli nebo pro výměnu zkušeností.

Poradíme Vám i s výchovou a základním výcvikem.   

  Naše kynologická organizace je zaměřena především na sportovní výcvik psů podle národního a mezinárodního zkušebního řádu. Zkušeným kynologům jistě není třeba vysvětlovat, co se pod těmito pojmy skrývá. Těm, kteří uvažují nad tím, že by se kynologií chtěli začít zabývat, by bylo dobré vysvětlit, co od členství v našem klubu mohou očekávat.

     Jsme zaměřeni na sportovní výcvik psů což znamená, že naše hlavní pozornost je soustředěna na výcvik poslušnosti, stop a obrany. Zvládnutí cviků, které jsou obsahem těchto tří disciplín je podmínkou pro plnění různých stupňů zkoušek podle pravidel národního (NZŘ) a mezinárodního (IPO) řádu. V současnosti už je ale součástí těchto řádů i celá řada zkoušek, které jsou cíleně zaměřeny např. pouze na poslušnost. V praxi to znamená, že pokud z nějakého důvodu není možné se s Vaším pejskem věnovat nácviku všech tří disciplín, můžete si vybrat tu, která je Vám a Vašemu pejskovi nejbližší. Ale závodnické ambice nejsou podmínkou pro přijetí do našeho klubu. Věnujeme se i výcviku základní poslušnosti, tedy takové poslušnosti, kterou by měl mít každý pejsek, aby byl ovladatelný, poslušný a nekonfliktní. 
 

     Pro sportovní výcvik psů je samozřejmě nejlepší pořídit si plemeno psa, které je k tomuto účelu vyšlechtěné a lety prověřené, ale výcviku je možné se věnovat i s jinými druhy psů a mnohdy s velkými úspěchy. Do našeho kynologického klubu můžete nastoupit kdykoli v průběhu roku, první tři výcvikové lekce jsou zdarma a slouží především k Vaší orientaci. Dále je rozhodnutí na Vás, zda se stanete členem našeho klubu. Výše členských poplatků je uvedená v rubrice Organizace.

     Na první výcvikovou lekci si přineste především pevné vodítko, řetízkový obojek nebo páskový obojek (záleží na velikosti psa a stáří), balónek nebo jinou hračku, kterou má pes rád a plno pamlsků (malé kousky sýra, uzeniny, piškotů).  A nezapomeňte na dobrou náladu, ta je totiž při výcviku nejdůležitější .
 
 
 

Pomůcky k výcviku!

Výcvik psů v našem kynologickém klubu probíhá každou neděli.

Začátek je stanoven na 8.00.

Přibližný časový harmonogram:

 

  • 8.00-9.00 stopy
  • 9.00-10.00 poslušnost
  • 10.00-11.30 obrany

 

Obrazek Vybavení psovoda Obrazek

 

Poslušnost:

 

  • hladký řetízkový obojek
  • vodítko
  • náhubek
  • pamlsky (kousky piškotů, na kostičky nakrájená uzenina, sýr...)
  • aport (balonek, hračka, činka...)

 

Stopa

 

  • pamlsky
  • stopovací vodítko (10 m)
  • předměty psovoda (kousek koberce, filc, kůže...)